Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2011

Δημήτρης Λέτσιος


Ο Δημήτρης Λέτσιος γεννήθηκε το 1910 στην Ανακασιά, προαστιακό μεγαλοχώρι του Βόλου κάτω από την Μακρινίτσα. Ξεκίνησε να φωτογραφίζει το 1934, αλλά οι σεισμοί του 1955-1957 κατέστρεψαν σχεδόν ολοσχερώς το μεγαλύτερο μέρος του μεσοπολεμικού του έργου. Τότε ξεκίνησε και η δεύτερη περίοδος του έργου του, και πιο ουσιαστική, η οποία διήρκησε ως το 1970.
Οι φωτογραφίες του επικεντρώνονται στα τοπία, το βουνό, τη θάλασσα, ιδιαίτερα τον θεσσαλικό κάμπο, αλλά και στον άνθρωπο, στον εργασιακό μόχθο, ενώ ιδιαίτερη θέση στη δουλειά του έχει η γυναίκα.
Ο Δημήτρης Λέτσιος για τον χώρο της ελληνικής φωτογραφίας είναι ένας από τους δημιουργούς των οποίων το έργο στέκεται όρθιο, αιώνιο, στον ορίζοντα της καθημερινότητας μαζί με αυτό των ομοτέχνων του
Σπύρου Μελετζή, Βούλας Παπαϊωάννου, Τάκη Τλούπα και Δημήτρη Χαρισιάδη.
Το έργο του παρουσιάστηκε σε πολλές εκθέσεις στον Βόλο και στο θεσσαλικό χώρο, ενώ περιόδευσε στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα, στην Φλώρινα και στη Ξάνθη. Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
πραγματοποίησε την αναδρομική έκθεση στο έργο του «Οδοιπορία στο φως και τη σκιά της Ελλάδας», σε επιμέλεια Ηρακλή Παπαϊωάννου, καθώς και την έκδοση ομότιτλου καταλόγου.


πηγή : http://www.e-leoforos.gr/index.php?Itemid=479&id=4111&option=com_content&task=view