Ζούμε στην εποχή της ψηφιοποίησης !
Τα πάντα ψηφιοποιούνται, η μουσική, ο λόγος, οι εικόνες, ακόμα και η υπόστασή μας.
Εγώ λοιπόν θα πάω πίσω και θα προσπαθήσω να γράψω ένα ποστ για όποιον θέλει να ασχοληθεί ή να θυμηθεί για τα περί του σκοτεινού θαλάμου.
Ο σκοτεινός θάλαμος σαν χώρος είναι απλούστατος ! Ένα δωμάτιο υποχρεωτικά σκοτεινό, με νερό τρεχούμενο, αποχέτευση και ρεύμα.
Ο σκοτεινός θάλαμος σαν χώρος είναι απλούστατος ! Ένα δωμάτιο υποχρεωτικά σκοτεινό, με νερό τρεχούμενο, αποχέτευση και ρεύμα.
Μπορεί κάλλιστα σε εναλλακτική να χρησιμοποιηθεί το μπάνιο.
Ο εξοπλισμός του είναι το σημαντικό στην υπόθεση !
Αρχικά απαραίτητη προυπόθεση είναι να βρούμε φιλμ… όχι και τόσο εύκολο πλέον !
Εξοπλισμός
Εξαρτήματα Νο 1 (τανκ και εξωλκεας )Αν το φιλμ είναι εμπορίου , θα χρειαστούμε ένα ανοιχτήρι
ή έναν εξωλκέα
Αν το φιλμ είναι «γεμισμένο» από μας , δεν θα χρειαστούμε τίποτα από
τα παραπάνω, αφού οι «κασέτες» (καρούλια) των φιλμ ανοίγουν και με το χέρι.Καλύτερη είναι η λύση του εξωλκεα , αφού αυτή η διαδικασία γίνεται με ηρεμία στο φως και όχι με άγχος στο σκοτάδι. Βγάζω τις γλώσσες των φιλμ με τον εξωλκέα και κόβω το φιλμ «ίσια», αφού είναι αδύνατον να περάσει το φιλμ μέσα στο καρούλι του τανκ αν δεν είναι κομμένο ίσια. Εναλλακτικά, μπορούμε να ανοίξουμε τις κασέτες μέσα στο σκοτάδι, χρησιμοποιώντας το ειδικό ανοιχτήρι (μοιάζει με το ανοιχτήρι για τις μπύρες). Όμως, η διαδικασία αυτή θα πρέπει να γίνει στο σκοτάδι και το χειρότερο είναι πως θα πρέπει να κόψουμε μετά το φιλμ, στο σκοτάδι επίσης.
Θα χρειαστούμε ένα τανκ. Ένα καλό τανκ είναι της Jobo
Δεν είναι σωστό να αγοράζουμε μεγάλα τανκ και μετά να εμφανίζουμε ένα φιλμάκι. Αυτό ισχύει γιατί ο κατασκευαστής του τανκ έχει υπολογίσει πως όλες οι κινήσεις των υγρών θα βασίζονται στο δεδομένο πως μέσα στο τανκ θα υπάρχουν 2 φιλμ. Οι περιδινήσεις των υγρών είναι κάτι σημαντικό. Αν πάντως είμαστε αναγκασμένοι να εμφανίσουμε ένα μόνο φιλμ σε ένα τανκ που χωράει 2 φιλμ, τότε θα πρέπει να θυμόμαστε πως πρέπει μέσα στο τανκ να βάλουμε και το δεύτερο σπιράλ και φυσικά να γεμίσουμε το τανκ με χημικά όπως ακριβώς θα κάναμε αν είχαμε 2 φιλμ. Τα τανκ περιλαμβάνουν φυσικά και τα ανάλογα σπιράλ (Reel)
Εξαρτήματα Νο 2
(ογκομετρικά δοχεία και αναδευτήρες.
Ωραία !
Το φιλμάκι μας βρίσκεται μέσα στο τανκ που αγοράσαμε. Υπόψη πως μέσα στο τανκ, το φιλμ μπορεί να μείνει όσο θέλουμε πριν αρχίσουμε την διαδικασία της εμφάνισης.
Το φιλμάκι μας βρίσκεται μέσα στο τανκ που αγοράσαμε. Υπόψη πως μέσα στο τανκ, το φιλμ μπορεί να μείνει όσο θέλουμε πριν αρχίσουμε την διαδικασία της εμφάνισης.
Ογκομετρικά και αναδευτήρες.
Είτε αγοράσουμε υγρό εμφανιστή, είτε εμφανιστή σε σκόνη, θα χρειαστούμε κάποια ογκομετρικά για την ανάμειξη των χημικών. Στη σελίδα της Jobo, μπορείτε να βρείτε τους όγκους των χημικών που χωράει το κάθε τανκ. (Συνήθως το κάθε φιλμ απαιτεί 250ml υγρών).
Χρειαζόμαστε:
1 ογκομετρικό των 100ml για το μέτρημα του εμφανιστή. 2 ογκομετρικά των 500ml (ή των 1000ml αν σκοπεύετε να αγοράσετε τανκ για περισσότερα των 2 φιλμ).
1 ογκομετρικό των 100ml για το μέτρημα του εμφανιστή. 2 ογκομετρικά των 500ml (ή των 1000ml αν σκοπεύετε να αγοράσετε τανκ για περισσότερα των 2 φιλμ).
Γράφω 2 ογκομετρικά των 500ml ή των 1000ml για έναν απλό αλλά σημαντικό λόγο. Καλό είναι να μην «μπερδεύουμε» τα ογκομετρικά στα οποία βάζουμε την εμφάνιση, με αυτά στα οποία βάζουμε το fixer. Αυτό μας γλιτώνει από αρκετό άγχος για τέλειο πλύσιμο των ογκομετρικών κάθε φορά που εμφανίζουμε.
Αυτά τα 3 ογκομετρικά αρκούν (τουλάχιστον στην αρχή) Η ποιότητα τους δεν είναι κρίσιμο σημείο. Είναι όμως σημαντική για την τσέπη σας. Δηλαδή, τα ογκομετρικά από σκληρό, άκαμπτο διαφανές υλικό, είναι εντυπωσιακά όταν τα αγοράζουμε, αλλά γρήγορα αποκτούν ραβδώσεις και ρωγμές, με αποτέλεσμα να σπάνε και να ραγίζουν. Καλύτερα είναι τα ελαφρώς μαλακά υλικά (PolyPropylene), συνήθως από ημιδιαφανές πλαστικό.
Θα χρειαστούμε και δυο αναδευτήρες.
Βοηθούν να ανακατεύουμε τα χημικά μας χωρίς να προκαλούμε αφρό.Ο αφρός (που προκαλείται από τον αέρα που αναμειγνύεται με τα υγρά καθώς ανακατεύουμε) είναι ο,τι το χειρότερο για τον εμφανιστη μας.
Αφενός τον καταστρέφει με την οξείδωση και αφετέρου, οι φυσαλίδες μπορεί να «σταθούν» πάνω στο φιλμάκι μας και δεν είναι ότι καλύτερο. Προσοχή λοιπόν στην ανάδευση. Επίμονα αλλά ευγενικά.
Εξαρτήματα Νο 3
Θα χρειαστούμε και μερικά δοχεία αποθήκευσης των υγρών.
Σ’ αυτό μπορεί να σας βοηθήσει το φωτογραφείο της γειτονιάς σας, που σίγουρα πετάει κάθε βδομάδα στα σκουπίδια ένα σωρό τέτοια πλαστικά δοχεία. Εναλλακτικά, κάθε σκληρό δοχείο που κλείνει καλά, είναι κατάλληλο. Θα χρειαστούμε 2-3 μπουκάλια που να χωράνε ένα λίτρο.
Θερμόμετρο – Χρονόμετρο – Χωνί – Γάντια
Εμφάνιση χωρίς θερμόμετρο δεν γίνεται.
Θα χρειαστούμε ένα απλό αλλά ακριβές θερμόμετρο.
Θα πρέπει επίσης να έχουμε και ένα θερμόμετρο τοίχου στο θάλαμο.
Γενικά πρέπει να ξέρουμε τη θερμοκρασία δωματίου, έτσι ώστε να «κρατάμε τα μπόσικα» (να είμαστε προετοιμασμένοι δηλαδή για
την μεταβολή της θερμοκρασίας της εμφάνισης κατά την διάρκεια της διαδικασίας).
Αν έχετε ευαίσθητο δέρμα, αλλά και γενικά για λόγους υγείας, καλό είναι σε όλη την διαδικασία να φοράτε αυτά τα φτηνά χειρουργικά γαντακια που πουλάνε τα φαρμακεία.
Είναι πάμφθηνα.
Ένα χωνάκι θα βόλευε επίσης.
Δεν χρειάζεται τίποτα ακριβό.
Και τα super market έχουν πάμφθηνα.
Θα χρειαστούμε και κάτι να μετράμε το χρόνο.
Πέρα από τον συνολικό χρόνο της εμφάνισης και του fixer (5-10 λεπτά), θα πρέπει να κάνουμε μια ανάδευση του τανκ κάθε 30 ή 60 δευτερόλεπτα. Άρα θέλουμε κάτι που να δείχνει δευτερόλεπτα.Ούτε και εδώ χρειάζονται σπατάλες. Το ρολόι του χεριού είναι αρκετό.
Μανταλάκια και διάφορα μικροπράγματα
Θα χρειαστούμε ειδικά μανταλάκια (Film Clips), και προαιρετικά μια λαβίδα για το στράγγισμα του φιλμ (Film Wiper).
Τα μανταλάκια θα τα χρειαστούμε όταν τελειώσει η διαδικασία για να κρεμάσουμε το φιλμ κάπου να στεγνώσει. Πρόκειται για ειδικά μανταλάκια τα οποία τρυπούν με δυο λεπτές ακίδες το φιλμ έτσι ώστε να σταθεροποιηθούν πάνω σ’ αυτό.
Δεν μας πειράζουν οι μικρές τρύπες που ανοίγουν οι ακίδες, αφού θα βρίσκονται στην άκρη του φιλμ, εκεί που δεν υπάρχουν φωτογραφίες.Τα φιλμ clips υπάρχουν σε διάφορες ποιότητες.
Κυκλοφορούν συνήθως σε ζευγάρια και είναι το ένα βαρύ και το άλλο ελαφρύ.
Στην πάνω μεριά του φιλμ βάζουμε το ελαφρύ και στην κάτω το βαρύ (έχει ένα βαρίδι ενσωματωμένο) έτσι ώστε το φιλμ να τεντώνεται από το βάρος καθώς θα στεγνώνει, με αποτέλεσμα να ισιώσει και να μην παρουσιάζει φαινόμενα κύρτωσης, μετά θα το κόψουμε σε εξάδες και θα το βάλουμε στα ειδικά φύλλα αρχειοθέτησης.
Έτσι θα έχουμε εντελώς επίπεδο φιλμ,πράγμα σημαντικό και για την εκτύπωση, αλλά και για το σκανάρισμα. Αυτά είναι τα «πάγια». Θα χρειαστούμε επίσης ένα σχοινάκι για το άπλωμα.
Αυτά για τώρα ! Επόμενο κεφάλαιο για την εμφάνιση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου