Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Dead Man's Bones - Werewolf Heart


Oleg Videnin

Ο Oleg Videnin γεννήθηκε το 1963. Αποφοίτησε από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Μπριάνσκ σαν μηχανικός της δασοκομίας, στη συνέχεια, εργάστηκε ως δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός και σε έναν τοπικό κανάλι τηλεόρασης.
Άρχισε να φωτογραφίζει από το δημοτικό σχολείο με μια φωτογραφική μηχανή που του έδωσαν γονείς του, κάνοντας τις εμφανίσεις και τις εκτυπώσεις ο ίδιος.Ποτέ δεν είχε επίσημη εκπαίδευση.
Η δουλειά του χαρακτηρίζεται από το παραδοσιακά ασπρόμαυρο, με επίκεντρο το πορτρέτο.Κοιτάζει κατ’ ευθείαν στα μάτια τους Ρώσους συμπατριώτες του προσδίδοντας μια μακρινή λάμψη από την Ρωσία του 18ου αιώνα σε πολλές φωτογραφίες του, που θα μπορούσαν να είναι κάλλιστα χαρακτήρες του Τολστόι, του Πούσκιν ή του Ντοστογιέφσκι.
Όμως, οι εικόνες του Oleg Videnin λένε μικρές ιστορίες και της σημερινής Ρωσίας.
Μερικές είναι εντυπωσιακά ειλικρινείς, άλλες γεμάτες διακριτικούς υπαινιγμούς.
Η παλιά λαική και η αστική τάξη μεταξύ των νέων και των ηλικιωμένων είναι το επίκεντρο της φωτογράφησης του στις πλατείες. Αγγίζει επίσης το θέμα της ζωής στην ύπαιθρο.
Τα παιδιά και τους εφήβους σε αρμονία με το περιβάλλον τους, τις φιλίες που μπορεί να διαρκέσουν για πάντα, ή τα φλερτ του καλοκαιριού.
Σήμερα φωτογραφίζει κατά κύριο λόγο στη γενέτειρά την πόλη Μπριάνσκ ή τη γύρω περιοχή, όπου ζει και εργάζεται.
Εργάζεται με μια Rolleiflex και κάνει 16χ16 ασπρόμαυρο και εκτυπώσεις σε σκοτεινό θάλαμο στο σπίτι του.