Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Doisneau Robert Γαλλία. 1912-1994

Ο Robert Doisneau γεννήθηκε στο Gentilly στο Val-De-Marne στη Γαλλία. Μελέτησε γκραβούρα στο Ecole Estienne στο Chantilly, αλλά βρήκε την κατάρτισή της απαρχαιωμένη και άχρηστη. Έμαθε τη φωτογραφία στο διαφημιστικό τμήμα μιας φαρμακευτικής εταιρίας.Πώλησε την πρώτη φωτογραφία του στη Excelsior εφημερίδα το 1932. Ήταν βοηθός φωτογραφικών μηχανών στο γλύπτη Andrei Vigneaux πριν να αναλάβει δουλειά ως βιομηχανικός και διαφημιστικός φωτογράφος στο εργοστάσιο της Renault το 1934. Ο Robert Doisneau εργάστηκε για την αντιπροσωπεία φωτογραφιών Rapho για αρκετούς μήνες έως ότου στρατεύτηκε το 1939. Αμέσως μετά από τον πόλεμο επέστρεψε σαν ελεύθερος φωτογράφος, άλλα και σε διεθνή περιοδικά. Ενάντια στις απόψεις του, ο Doisneau έκανε φωτογραφία υψηλής-κοινωνίας και μόδας για τη μόδα του Παρισιού από το 1948 ως το 1951. Εκτός από το ρεπορτάζ, έχει φωτογραφίσει πολλούς γάλλους καλλιτέχνες συμπεριλαμβανομένου Giacometti, Cocteau, Leger, Braque, και Πικάσο.Ο Robert Doisneau κέρδισε το Prix Kodak το 1947 και του απονεμήθηκε το Prix Niepce το 1956. Μια ταινία μικρού μήκους, LE Παρίσι de Robert Doisneau, έγινε το 1973.Ο Doisneau έχει αποτελέσει το αντικείμενο σημαντικών εκδηλώσεων στο Bibliotecque Nationale στο Παρίσι, το ίδρυμα τέχνης Σικάγου, George Eastman House στο Ρότσεστερ, τη Νέα Υόρκη, και τη στοά Witkin στην πόλη της Νέας Υόρκης. Ένα ντροπαλό και ταπεινό άτομο, ο Doisneau ζει στο προάστιο του Παρισιού Montrouge μέχρι την μέρα του θανάτου του το 1994.
Η παρακάτω φωτογραφία τραβήχτηκε τυχαία από το Γάλλο φωτογράφο Robert Doisneau και είναι ίσως από τις πιο αμφιλεγόμενες αλλά και πιο αναγνωρίσιμες φωτογραφίες στο κόσμο και έκανε διάσημο το δημιουργό της…











4 σχόλια:

  1. τυχαιο πραγματικά δεν ήταν το φιλί του Doisneau!
    Kάνω μια εργασια για αυτόν στο πανεπιστημιο ρεθυμνου και οντας ψαγμενη σχετικα το λέω!Τον κάρφωσε ουσιαστικά η γυναίκα μοντελο χρονια μετα που ζητησε δηθεν τα πνευματικα της δικαιωματα εκμεταλλευόμενη την επιτυχια της φωτογραφιας,ενω παραδεχτηκε στην συνεχεια οτι ηταν επαγγελματιας μοντελο κ επομενως στημένη!
    Στημένη ξεστημένη η φωτογραφία του Ρομπερτ ειναι πανεμορφη και ρομαντική ομως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν γλυτώνεις την απομυθοποίηση...!
    Πάντως όντως η φωτογραφία είναι εξαιρετική !
    Σπουδάζεις κάτι σχετικό με την φωτογραφία ή την τέχνη ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μμμμ..δυστυχως Κοινωνιολογία & Φιλοσοφία σπουδάζω .
    Δεν εχω σπουδασει την τεχνη της φωτογραφίας ακομη,αλλά ερασιτεχνικά εχω μπολικο υλικό..& μπόλικο πάθος γι αυτήν την τέχνη ..Περιμένω να τελειώσω αυτή την σχολή και να ασχοληθώ σοβαρά με το όνειρο μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι είναι ακριβώς!...πάθος!!!
      Σου εύχομαι το όνειρο σου να πραγματοποιηθεί!

      ΥΓ.Στην κάτω μεριά της σελίδας έχει ένα μπουτόν για να μου στείλεις mail. Αν θέλεις στείλε μου κάποιες φωτο σου...
      Χαιρετίσματα από Αίγιο.

      Διαγραφή